Bebeğimizi Soğuk Algınlığından Koruma
Bebeklerin sık sık soğuk algınlığına yakalanmasının sebebi bağışıklık sistemlerinin bir yetişkininkinin ancak yüzde 60 ı kapasiteyle alışıyor olmasındandır. Ayrıca bebekler ancak 200 ayrı virüse karşı bağışıklık oluşturabilirler.
Bebeğiniz büyümeye başladıkça daha fazla şeye dokunur ve elleri vasıtasıyla virüs kapma riski böylelikle artar. Daha sonra ellerini ağzına ya da burnuna götürür, gözlerini ovuşturur ve virüs de nazal yollardan yerleşerek birkaç haftalığına bebeğinizi üzer.
Sonbahar ve kışın bebeğiniz daha çok hastalanır çünkü soğuk hava ve ısıtma sistemleri nazal yolları kurutur ve bu da virüslerin yerleşmesini kolaylaştırır. üstelik kışın içeride daha çok vakit geçirilmesi virüsün başka bir insandan bebeğinize geçmesini de kolaylaştırır.
İlk yaşını doldurmamış bir bebek yaklaşık 10 kez soğuk algınlığına yakalanacaktır.
Bebeğimin nezle ya da alerji olmadığını, yalnızca soğuk algınlığına yakalandığını nasıl anlayacağım?
Hastalık kasım ve nisan ayları arasında baş gösterdi ise bebeğiniz büyük olasılıkla nezleye yakalanmıştır. Birden çıkan ateş de bunun göstergesidir. Kendini yorgun hissetmesi, akan bir burun ve kuru öksürük de bu tanıyı destekler. İpucu: Eğer ateşten çok önce öksürmeye başladıysa bu büyük olasılıkla soğuk algınlığıdır! Nezle olan bir çocuk kusabilir.
Kaşınan sulu gözler ve burun bir alerjinin göstergesi olabilir. Sürekli hapşırma ve kaşınan bir cilt aylar boyunca gözleniyorsa alerji diyebiliriz. Bebeğinizin burnundan gelen mukoza kalın ve yeşilimsi sarımsı renkte değil de temiz, açık ve akıcı ise bu soğuk algınlığının göstergesidir. Alerjiler ateşle birlikte baş göstermez ve genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkar.
Bebeğim soğuk algınlığına yakalandıysa nasıl tedavi edeceğim?
Öncelikle bilmeniz gerekir ki hiçbir virüs ilaç tedavisi yapıldığında hızla yok olmaz. Ancak bebeğinizin kendini daha iyi hissetmesini sağlar ve enfeksiyonun daha da ilerlemesini engeller.
Bebeğin bu dönemde yeterince sıvı alması çok önemlidir, bu da demektir ki altı aylıktan küçük bebekler anne sütü veya formül mamayı bol bol tüketmelidirler. Altı aydan büyük bebeklere su da verilebilir.
Dört aydan küçük bebeklere ilaç verilmez çünkü yan etkileri tehlikeli olabilir. Herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışmanız mecburidir. Bebeğinize asla aspirin vermeyin çünkü Reye Sendromuna yakalanma riski vardır, küçük bir olasılıkla bu hastalık kendisinde mevcuttur ama eğer var ise hayat boyu tedavi gerektirir.
Çocuklar dört yaşına gelinceye kadar burunlarını temizleme yetisine sahip olmadıklarından onları rahatlatmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz: Bebeğinizin kafasını arkaya yatırarak burnundaki mukozayı yumuşatmak için okyanus suyu damlatın.
Daha sonra burun aspiratörü ile mukozayı çekmeyi deneyin. Eğer bebeğiniz güçlük çıkartıyorsa bu yöntemi yemek yemesinden 15 dakika önce deneyin. Böylelikle yemek yerken nefes almakta çok büyük güçlük çekmeyecektir.
Burun deliklerinin dışına vazelin sürün, bu kaşınma ve yanmayı azaltır. Buhar makinelerini deneyin. Odasında nem oluşturun yada banyoya birlikte gidin, sıcak suyu açın ve buharlı ortamda 15 dakika kadar birlikte vakit geçirin.
Bebeğinize sıcak banyo yaptırın. Banyo suyuna biraz mentol ya da okaliptüs koyun, bunun bebeğe hiçbir zararı yoktur. (Editörün notu: Bebeğinizin odasındaki kaloriferin üstüne sıcak su dolu bir tencere koyabilir, içine Viks katabilirsiniz) Yarı dik pozisyonda bir süre uyumasına izin verin. Örneğin araba koltuğunu eve getirin ve bebeğinizi bu koltukta uyutun. Ancak çok uzun süre bunu tekrarlamayın.
Bebeğime ilaç vermeli miyim?
Eğer bebeğinizin gece uykusu bölünüyorsa biraz daha uyuması için bir dekonjestan vermek uygun olabilir. Ama eğer uyumak yerine bebeğinizi hiperaktif yapıyorsa doktorunuzu arayın. Bazı ilaçlar dekonjestan özelliklerinin yanında antihistamin de içerirler ve bu da bebekleri hiperaktif yapar. Dekonjestan burun spreylerini ise birkaç günden fazla kullanmayın çünkü bazen bu ilaçlar durumu daha da kötüleştirir.
Bebeğim için hangi doğal yada alternatif tedavi yöntemlerini deneyebilirim?
Bebeğinizin banyosuna ya da buharlaştırıcı sisteme mentol yada okaliptüs eklemek onu rahatlatır. Her ne kadar echinacea bağışıklık sistemini güçlendiren bir bitki olsa da bebekler üzerinde denenmediğinden önerilmez.
Uyarı: Bitkisel bir dekonjestan olarak bilinen, efedra veya efedrin olarak bilinen Ma Huang ı asla kullanmayın. Yüksek tansiyona, düzensiz kalp atışına, kalp krizine neden olabilir.
Bitkisel yöntemler bebekler Üzerinde denenmediğinden, doktorunuz danışmadan herhangi bir müdahalede bulunmamanızı öneririz.
Bebeğimin soğuk algınlığının daha kötü bir hastalığa dönüşüp dönüşmediğini nasıl bileceğim?
Eğer bebeğiniz Üç aydan küçükse, karşılaştığınız ilk semptomda doktorunuza haber veriniz. Üç aydan büyük bir bebeğiniz var ve semptomlar 7 günden fazla sürdüyse, on günden fazla bir süre burnundan sarı, yeşil, kalın bir mukoza geliyorsa, öksürüşü kötüleştiyse, emerken ağlıyor ve kulaklarını ovuşturuyorsa, normalin üstünde ise doktorunuza danışın.
Daha az soğuk algınlığına yakalanması için yapabileceğim bir şey var mı?
Bütün soğuk algınlıklarını engellemeniz olanaksız ancak bebeğinizin savurma sistemini güçlendirmeniz mümkün. Aile Üyelerinden ve arkadaşlarınızdan her defasında bebeği ellemeden önce ellerini yıkamasını isteyin. Bebeğinizi hasta insanlardan ve çocuklardan uzak tutun. Onlardan hastalıkları sona erdikten sonra bebeğinizi ziyaret etmesini isteyin. Gündüz bakım evindeki çocuklar daha çok çocukla beraber olduklarından evde bakılan çocuklardan daha sık hastalanırlar, bunu unutmayın. Evdeki bakıcınızdan da ellerini sık sık yıkamasını isteyin. Bebeğinizin yeterince nem almasını sağlayın. Virüsler kuru burundan daha çabuk geçer, bunu unutmayın. Bebeğinizi sigara içilen ortamlardan uzak tutun. Sigara içen kişilerle yaşayan çocuklar diğerlerine oranla daha sık soğuk algınlığına yakalanırlar ve hastalıkları daha uzun sürer.
Son olarak, eğer mümkünse bebeğinizi sık sık emzirin çünkü anne sütündeki antibiyotikler bebeğinizin daha az hastalanmasına neden olacaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN